Cele mai cunoscute 15 tipuri de acoperiș pentru casă

În lumea arhitecturii există o mare varietate de acoperișuri pentru case și aceasta poate fi copleșitor atunci când încerci să le înțelegi stilul sau atunci când încerci să vezi care este designul cel mai potrivit pentru noua casă. Tipul de acoperiș pentru case pe care îl alegi va avea un efect imens asupra aspectului final al casei.

Există un număr foarte mare de tipuri de acoperiș pentru case și, pentru a încurca în continuare lucrurile, fiecare tip este adesea disponibil în mai multe variante. Așa cum este important să înțelegi diferențele dintre structurile de acoperiș pentru case, la fel este esențial să înțelegi diferitelor forme și variantele lor. Acestea există un număr foarte mare de tipuri, toate servind unor scopuri diferite, mai potrivite pentru anumite condiții meteorologice și pentru diferite stiluri de construcție.

Terminologia folosită pentru tipurile de acoperișuri

Înainte de a ajunge să vorbim despre diferitele tipuri de acoperiș pentru case ar ajuta înțelegerea terminologiilor care sunt folosite:

- Frontonul este secțiunea în formă triunghiulară a peretelui de la capătul unui acoperiș crestat.

- Șoldul este unghiul exterior în care se întâlnesc două laturi ale unui acoperiș.

- Creasta este vârful orizontal al acoperișului unde se întâlnesc fețele acestuia.

- Streașina este marginea inferioară a acoperișului unde sunt, de obicei, jgheaburile și fascia.

- Lucarna este o fereastră verticală care se proiectează pe acoperiș, de obicei la un unghi de 90°.

- Valea este unghiul interior dintre două acoperișuri înclinate.

Diferite tipuri de acoperiș pentru casă

  1. Acoperișul fronton este unul din cele mai populare alegeri pentru case, oferind un spațiu bun pe acoperiș și fiind puternic, stabil și ușor de construit. Acest acoperiș pentru case este, de asemenea, unul dintre cele mai simplu și ușor de recunoscut tipuri de acoperiș. Cel mai comun tip de acoperiș fronton este frontonul deschis. Acesta este alcătuită din două fețe de acoperiș înclinate, egale în dimensiune și care se întâlnesc la o creastă în partea superioară. Aceasta este alegerea ideala pentru casele în formă dreptunghiulara și rezultă doi pereți care ajung până la vârful acoperișului, ceilalți doi întinzându-se până la jgheab.
  2. Cutia fronton este un tip de acoperiș fronton proiectat deasupra unei case dreptunghiulare, frontoanele fiind de la nivelul jgheaburilor laterale până la vârf acoperite cu țiglă, nu cu cărămidă.
  3. Frontonul încrucișat este un acoperiș pentru case care prezintă două sau mai multe creste de acoperiș care se intersectează între ele, adesea perpendicular, fiind folosite la casele cu amprentă mai complexă.
  4. Acoperișul de șold este un alt tip de acoperiș pentru case foarte comun, el fiind reprezentat de două fețe de acoperiș în formă de trapez pe laturile lungi ale casei și două planuri în formă de triunghi pe laturile mai scurte, toate înclinate spre pereții exteriori ai casei. Nu există frontoane sau secțiuni verticale la acoperiș și toate fețele vor avea, de obicei, aceeași înclinare.
  5. Șoldul încrucișat este un tip comun de acoperiș care are o secțiune perpendiculară a șoldului, astfel încât amprenta să fie în forma literei „L” sau „T”.
  6. Piramida șold este un acoperiș pe o clădire în formă pătrată, unde toate cele patru secțiuni triunghiulare sunt egale și se întâlnesc într-un punct central.
  7. Acoperișul plat nu este de fapt plan, având o ușoară pantă pentru a permite apei să se scurgă și pentru a preveni băltirea. Deși nu întotdeauna apreciat acest tip de acoperiș pentru case este din nou o opțiune populară, fie pentru extensii cu un singur nivel, fie în proiectarea caselor în stil contemporan. Acoperișurile plate pot fi acoperite dintr-o serie de materiale, cum ar fi membrană cu un singur strat dar pe ele se pot realiza și așa-numitele acoperișuri verzi.
  8. Acoperișul mansardă a fost numit după arhitectul francez François Mansart. Acest acoperiș este alcătuit din patru laturi, fiecare dintre ele având un plan sau o pantă dublă. Pantele inferioare sunt mai abrupte decât pantele superioare. Aceasta este o opțiune excelentă pentru oricine dorește să se asigure că are o mulțime de spațiu sub acoperiș, eventual pentru a-l utiliza ca spațiu de locuit suplimentar, fie imediat, fie la un moment dat în viitor. Prin mansardare se adaugă volum suplimentar la o casă existentă.
  9. Acoperișul în pantă nu este folosit doar la construcții industriale, el putând fi folosit și la case. Acoperișul în pantă este ieftin și ușor de construit, fiind realizat dintr-o singură bucată de acoperiș pentru case, fixată la un unghi de cel puțin 15°. Acoperișurile în pantă sunt perfecte pentru cei interesați de energia solară, mai ales dacă acoperișul se confruntă cu o orientare sudică. Aceste acoperișuri mai sunt cunoscute și sub alte nume, ca skillion, lean-to, shed și mono-pitched.
  10. Acoperișul curbat poate adăuga un mare interes unei case și este adesea folosit pe construcțiile contemporane sau pe conversiile hambarului olandez. Acest tip de acoperiș se asortează perfect cu învelitori de acoperiș metalice, motiv pentru care atât de multe acoperișuri din zinc sunt curbate. Ele prezintă, de asemenea, oportunitatea unor spații interioare cu adevărat foarte comode și spațioase.
  11. Acoperișul cu lucarnă este specific acoperișurilor mansardate, deoarece acestea adaugă mai mult spațiu și lumină decât este posibil. Acestea sunt, de asemenea, o caracteristică populară pe casele cu un etaj. Acoperișurile cu lucarnă dispun de un acoperiș mini fronton care se proiectează la un unghi de 90° față de fața înclinată a acoperișului principal. Există, de obicei, o fereastră la capătul frontonului acestei secțiuni.
  12. Acoperișul parapet este o caracteristică comună a caselor georgiene și a caselor noi în stil georgian. Acoperișurile cu parapet sunt alcătuite dintr-un acoperiș plat sau foarte puțin adânc înclinat, ascuns de pereți care se extind până dincolo de acoperiș cu aproape un metru. Acesta formează un perete mic în jurul marginii acoperișului din interior, perfect dacă sunt probleme de siguranță în jurul acoperișurilor plate, deoarece poate preveni riscul de cădere.
  13. Acoperișul de șold și de vale este similar cu un acoperiș de șold în design, el fiind puțin mai complex ca formă, astfel încât să se potrivească caselor cu amprentă în forma literei „T” sau „L”, practic un al doilea acoperiș șold care intersectează acoperișul principal. Aceasta înseamnă că există o creastă suplimentară, care unește creasta principală a acoperișului la aceeași înălțime, creând o singură vale pentru un acoperiș în formă de „L” sau două văi pentru un acoperiș în formă de „T”.
  14. Acoperișul Clerestory este utilizat în mod obișnuit la clădirile contemporane, acest acoperiș prezentând două laturi înclinate de înălțimi diferite, cu un perete vertical așezat între ele. Este obișnuit ca ferestrele Clerestory, ferestre orizontale mari să fie așezate de-a lungul acestui perete vertical care poate atrage cantități mari de lumină naturală în interiorul casei.
  15. Acoperișul Saltbox este unul dintre tipurile de acoperiș preferate doar pentru că arată interesant din exterior, fiind un acoperiș asimetric lung, cu o latură scurtă și o latură foarte lungă. Pereții din față și din spate au înălțimi diferite, putând reprezenta chiar etaje diferite.

Comentarii

Produse de comparat (/5)