Unimat susține proiectul Un Observator Astronomic la Păltiniș!

Un Observator Astronomic la Păltiniș este un nou proiect, pe care, cei de la Palatul Copiilor Sibiu, doresc să îl realizeze. Este vorba de un planetariu care va facilita dezvoltarea cercetării din punct de vedere astronomic și educațional. Totodată va crește notorietatea stațiunii, oferind un nou punct de atracție pentru vizitatori, devenind un spațiu potrivit pentru multe activități în natură și aproape de natură.
Inițial s-a crezut că Palatul Copiilor ar putea găzdui în partea superioară a clădirii, o astfel de sală, de unde să poată fi realizate observațiile astronomice. Aprofundând discuțiile, s-a aflat de existența în trecut, a unui Observator Astronomic, în proximitatea releului de la Păltiniș. Așa că, s-a decis construirea Observatorului în acea zonă, protejată de poluare, unde lucrurile ar fi și în realitate, mai aproape de stele.
Un Observator Astronomic la Păltiniș este proiect ambițios menit să ofere sibienilor un complex astronomic care să se întindă pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.
Dl. Primar al comunei Rășinari-Bogdan Bucur, a arătat deschidere maximă și a oferit suport pentru realizarea acestui proiect important cedând terenul pe care acesta urmează să fie construit.
Proiectul presupune construirea unui complex, care să găzduiască activități specifice observatorului și planetariului, proiecții 3D și activități VR, care să ofere săli tematice, restaurant, un magazin de suveniruri, laboratoare de cercetare și săli de conferințe. Două cupole astronomice care vor avea cinci metri în diametru, vor fi principalele puncte de atracție. Una dintre aceste cupole, cu un telescop mare, va fi destinată publicului și o cupolă va fi destinată cercetării cu aparatură de astrofotografie. De fiecare dată când sunt evenimente astronomice vor proiecta totul pe o plasmă mare afară, inclusiv tot ce se cercetează.
Ca proiectul să prind contur, o firmă de arhitectură din Sibiu va întocmi studiul de prefezabilitate pentru Observatorul Astronomic. Primăria Rășinari a ales o companie de arhitectură din Sibiu cu care a semnat contractul de întocmire a studiului de prefezabilitate. Este vorba despre PURE ARCHITECTURE, fondată în anul 2017 de Tudor Popa.

Inițiatorii /Pilonii proiectului sunt Cristi Serafin – profesor la Cercul de Anticipație Științifică  din cadrul Palatului Copiilor, Daniel Vecsei – director Palatul Copiilor, Mihai Balaban, directorul nostru de la UNIMAT (Vice Președinte Onorific Pro Palatul Copiilor) și Bogdan Bucur  – primarul comunei Rășinari.