Sâmbătă, 08 octombrie 2022, începând cu ora 17:00, la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu, va avea loc Gala de premiere a Bienalei Arhitectura.6, ediția 2022, eveniment susținut de Unimat!

Unimat a acceptat cu mare drag invitația celor de la Ordinul Arhitecților din România,  Filiala Teritorială Sibiu-Vâlcea de a le fi partener. Primul eveniment susținut de noi a fost Conferința Teritorială a Filialei Sibiu Vâlcea și a avut loc in 27 mai 2022. Evenimentul a fost un real succes așa ca  urmează un alt  proiect minunat și anume BIENALA [arhitectura.6]. Evenimentul este  organizat de OAR Filiala Teritorială Sibiu-Vâlcea în parteneriat cu OAR Filiala Teritorială Brașov-Covasna-Harghita și OAR Filiala Teritorială Mureș, finanțat din Timbrul Arhitecturii.

BIENALA [arhitectura.6] se adresează publicului larg din județele aferente filialelor, autorităților locale, studenților la universitățile de arhitectură, cu domiciliul în județele organizatoare dar și elevilor claselor de arhitectură de la liceele din județele organizatoare.

Pe lângă expoziția de arhitectură va avea loc premierea lucrărilor selectate de un juriu format din personalități recunoscute, atât din mediul nostru profesional, cât și din afara acestuia.

Formatul evenimentului își propune îmbogățirea și consolidarea expoziției concurs de tip Bienală prin integrarea expoziției concurs într-o serie de evenimente menite să promoveze importanța arhitecturii și să consolideze rolul arhitectului în comunitate.

În jurul acestei expoziții-concurs vor fi organizate alte 14 evenimente invitând actori din domeniu, dar și publicul larg la dialog cu și despre arhitectură. Arhitecți, parteneri și colaboratori, reprezentanți ai comunităților profesionale conexe profesiei noastre vor expune și dezbate idei și soluții la provocările contemporane cu care ne confruntăm. Scopul evenimentului este, așadar, promovarea arhitecturii de calitate și generarea de discuții critice despre arhitectura recent construită.

Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România, a fost înființată în 2001 și are în prezent 267 membri, dintre care 183 în județul Sibiu și 84 în Vâlcea. 172 sunt arhitecți cu drept de semnătură, 43 arhitecți stagiari, 46 conductori arhitecți cu drept de semnătură, 6 conductori arhitecți stagiari.

De-a lungul anilor, asumându-și obiectivele Ordinului, Filiala Sibiu-Vâlcea s-a implicat activ în:

  • generarea unei politici a patrimoniului construit în Sibiu, exprimându-și opinia profesională în diverse proiecte strategice sau de investiții majoare cu impact asupra patrimoniului costruit;
  • profesionalizarea și eficientizarea procesului de autorizare a lucrărilor de construcție de către instituțiile avizatoare
  • eficientizarea stagiului prin organizarea constantă a unor ateliere dedicate stagiarilor și îndrumătorilor de stagiu, dar și prin implementarea în 2018 a proiectului pilot de testare a noilor instrumente de raportare a activității de stagiu propuse și ulterior aprobate prin noua metodologie de efectuare a stagiului;
  • eficientizarea activității generale a Ordinului, prin implicarea activă și constantă în procesul de reorganizare a organizației, desfășurat în perioada 2017-2018.
  • dezvoltarea unui centru de cultură urbană
  • evenimentele Asociației „de-a Arhitectura”, partener al Ordinului (ex. seminariile de formare a cadrelor didactice implicate în proiectul educațional „de-a arhitectura“, atelierele și expoziția finală din cadrul proiectului Urban-Up dedicat liceenilor)
  • evenimente din cadrul proiectelor culturale finanțate prin timbrul de arhitectură, proprii sau ale diverșilor parteneri (ex. lansarea volumului „Geneza orașelor medievale în Transilvania“ a prof. dr. arh. Paul Niedermaier; lansarea celor două ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural inițiate în cadrul Programului Rural al Grupului de Lucru Rural al OAR)
  • întâlnirile ocazionale sau recurente ale diverselor structuri/grupuri de inițiativă locale ce vizează dezvoltarea urbană durabilă a Sibiului, exemple fiind: dezbatere privind Planul de Mobilitate Urbană Sibiu, „Cibin Vest“ (dezvoltare urbană și parc prevăzute în PUG Sibiu) – grup de lucru inițiat pentru generarea unei soluții de dezvoltare urbană co-creată de toți stakeholderii, care să constituie baza unui dialog cu Primăria Municipiului Sibiu pe subiectul viitorului respectivei zone – proiect de lungă durată (10-20 ani); „cu verdele-n SUS” ce urmărește și ia atitudine în proiectele ce vizează aprecierea/deprecierea spațiilor verzi din Sibiu;

Implicarea filialei în inițierea și/sau susținerea grupurilor de lucru mai sus menționate prin găzduirea întâlnirilor, exprimarea unor opinii profesionale atunci când a fost nevoie, aderarea la demersurile de abordare a instituțiilor publice vizate, a reușit să poziționeze sediul filialei ca punct de întâlnire și exprimare a inițiativelor vizând dezvoltarea urbană durabilă, în acord cu misiunea asumată de filială de a dezvolta în jurul sediului un centru de arhitectură și cultură urbană.

Ordinul Arhitecților din România este o organizație profesională a cărui misiunea este de a convinge societatea că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice.

Ne bucurăm să fim alături de ei și le mulțumim frumos pentru increderea acordată alegându-ne ca și parteneri!